Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Γιατί οι άνδρες βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά;



Άνδρες και γυναίκες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά; Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς εξηγείται;

Άνδρες και γυναίκες όντως αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο εντελώς διαφορετικά! Το παραπάνω επιβεβαιώνει νέα επιστημονική μελέτη που εξέτασε τις διαφορές των δύο φύλων ως προς την οπτική. Οι άνδρες εστιάζουν κυρίως στις μικρές λεπτομέρειες αλλά και στα κινούμενα αντικείμενα ενώ τα μάτια των γυναικών αντιλαμβάνονται ευκολότερα τις χρωματικές αλλαγές.

Δεν είναι όμως μόνο η διαφορετική ματιά, αφού παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει διαφορές και σε άλλες αισθήσεις. Οι γυναίκες για παράδειγμα έχουμε καλύτερη ακοή αλλά και όσφρηση, έχοντας μεγαλύτερη ευαισθησία και ικανότητα στο να διακρίνουμε και να κατηγοριοποιούμε τις μυρωδιές ενώ εστιάζουμε με διαφορετικό τρόπο και σε αντικείμενα αλλά και ανθρώπους.

Οι άνδρες, για παράδειγμα, όταν συνομιλούν με κάποιον έχουν την τάση να εστιάζουν στο στόμα ενώ οι γυναίκες τείνουμε να μετατοπίζουμε το βλέμμα μας ανάμεσα στα μάτια και το υπόλοιπο σώμα του συνομιλητή, σαν να τον σκανάρουμε. Διαφορές, μάλιστα, παρατηρούνται και στην απόσπαση της προσοχής. Ένας άνδρας θα αποσυγκεντρωθεί βλέποντας κάποια κίνηση πίσω από τον συνομιλητή του ενώ μια γυναίκα θα "αποσυντονιστεί" από την παρουσία και μόνο άλλων ατόμων στην αίθουσα!

Τι έδειξε η έρευνα;
Ο Δρ Αμπραμοφ και οι συνεργάτες του από τα κολέγια του Μπρούκλιν και Χάντερ εξέτασαν τις διαφορές στην όραση ανδρών και γυναικών, με φυσιολογική όραση ή με εφαρμογή γυαλιών μυωπίας, ηλικίας άνω των 16 ετών.

Αρχικά, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να περιγράψουν διάφορα χρώματα, από ένα ευρύ χρωματολόγιο. Όπως διαπιστώθηκε, η εμπειρία των δύο φύλων ως προς την αντίληψη των χρωμάτων ήταν εντελώς διαφορετική, αφού οι γυναίκες ήταν περισσότερο ικανές στο να διακρίνουν ακόμη και μικρές διαφορές μεταξύ των διαφόρων αποχρώσεων. Αντίθετα, οι άνδρες χρειάζονταν ελαφρώς μεγαλύτερο μήκος κύματος για κάθε χρώμα, ώστε να διακρίνουν τη διαφορά.

Σε μια δεύτερη "άσκηση", άνδρες και γυναίκες κλήθηκαν να παρατηρήσουν εικόνες με έντονες χρωματικές αντιθέσεις, όπως για παράδειγμα φωτεινές και σκούρες γραμμές σε διάφορα χρώματα και πλάτη, ώστε να εξετάσουν την ευαισθησία του ματιού στις αντιθέσεις, κάτι που στην πράξη συμβαίνει με το τρεμόπαιγμα των βλεφάρων. Στη δοκιμασία αυτή, οι άνδρες τα κατάφεραν καλύτερα, αφού όπως αποδείχτηκε είναι ικανότεροι στην αναγνώριση των γρήγορων αλλαγών!

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όλα έχουν να κάνουν με τον εγκέφαλο! Σύμφωνα με τον Δρ Αμπράμοφ, οπτικά αυτά χαρακτηριστικά σχετίζονται με συγκεκριμένες ομάδες θαλαμικών νευρώνων στο κυρίαρχο οπτικό φλοιό του εγκεφάλου. Η ανάπτυξη των νευρώνων αυτών ελέγχεται από τα ανδρογόνα όταν το έμβρυο αναπτύσσεται στην μήτρα και συνεπώς, η τεστοστερόνη παίζει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαφοροποίηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου