Όποια και αν είναι η διάθεσή σας, τα επιστημονικά στοιχεία δεν μπορείτε να τα αμφισβητήσετε: η άσκηση σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Μάλιστα, ακόμα και τα μικρά διαλείμματα φυσικής δραστηριότητας μέσα στη μέρα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων, όπως το στρες και τα νεύρα. Ωστόσο, για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, καλό είναι να προσαρμόζετε το πρόγραμμα γυμναστικής σας σε αυτό που νιώθετε και όχι το αντίστροφο, καθώς αν πιεστείτε να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε, έχετε περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστείτε. Εξίσου σημαντικό είναι όμως και το να μη χρησιμοποιείτε την έλλειψη διάθεσης ως δικαιολογία για να αποφύγετε το γυμναστήριο, γιατί συχνά νιώθουμε κουρασμένοι -όχι απαραίτητα σωματικά, αλλά πνευματικά-, όμως ακόμα και η παραμικρή δραστηριότητα τελικά μας βοηθάει να νιώσουμε καλύτερα.
Αν νιώθετε στρεσαρισµένοι Η λύση: Qigong
Πρόκειται για ένα σύστημα με ασκήσεις ψυχοπνευματικές και σωματικές που εξισορροπούν τη λειτουργία σώματος, νου και αναπνοής. Οι ασκήσεις αυτές βελτιώνουν τη ροή τού Tσι ή Kι, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να ξεπερνά τα κάθε είδους ενεργειακά μπλοκαρίσματα.
Γιατί; Ακόμα και η μικρής διάρκειας ενασχόληση με την κινεζική αυτή τεχνική φαίνεται να δρα αποτελεσματικά στη μείωση του στρες, σύμφωνα με έρευνα που μελέτησε την επίδραση της συγκεκριμένης προπόνησης στα επίπεδα του στρες σε νοσοκομειακό προσωπικό. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «American Journal of Chinese Medicine», που έδειξε ότι στη διάρκεια μιας τέτοιας προπόνησης τα επίπεδα των β-ενδορφινών (φυσικές οπιούχες ουσίες με αναλγητική δράση) αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ ακόμα και μετά το τέλος της συνεδρίας τα επίπεδα της ορμόνης ACTH (η οποία προκαλεί την έκκριση ορμονών του στρες) ήταν μειωμένα.
Εάν είστε εξαντληµένοι Η λύση: Υoga
Η πιο διαδεδομένη μορφή γιόγκα στη Δύση είναι η Hatha γιόγκα ή με άλλα λόγια η γιόγκα που ενώνει τα αντίθετα. Στην ουσία αποτελεί το πρακτικό μέρος της φιλοσοφίας της γιόγκα, που σημαίνει ότι περιλαμβάνει τις σωματικές ασκήσεις. Στη Hatha γιόγκα τοποθετείτε το σώμα σας σε σταθερές αλλά άνετες στάσεις, ώστε να το ενδυναμώσετε και να το απελευθερώσετε από τις εντάσεις. Οι ασάνες «δουλεύουν» εξίσου και τις δύο πλευρές του σώματός σας. Έτσι αποκτάτε συμμετρία, πιο ευθύγραμμη σπονδυλική στήλη, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται και η λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Γιατί; Αρκετές είναι οι έρευνες που υποστηρίζουν το πόσο βοηθάει η γιόγκα στην αντιμετώπιση της κόπωσης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ασθενών με σοβαρές παθήσεις. Για παράδειγμα, ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας μετά από 6 μήνες μαθημάτων γιόγκα έδειξαν σημαντική βελτίωση όσον αφορά τα επίπεδα κόπωσής τους.
Εάν έχετε κατάθλιψη
Η λύση: Ασκήσεις με βάρη
Εδώ δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Τα γυμναστήρια είναι γεμάτα όργανα και αλτήρες. Το καλό είναι ότι αν δεν σας αρέσει η πολυκοσμία, μπορείτε απλώς να αγοράσετε βαράκια και να κάνετε τη γυμναστική σας στην άνεση του σπιτιού σας.
Γιατί; Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης σας ωφελούν σε πολλά επίπεδα, μεταξύ των οποίων και στην ψυχολογία. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να ανεβάζουν τη διάθεση ακόμα και σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια κατάθλιψη, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Μάλιστα, όσο πιο έντονη είναι η άσκηση με βάρη που επιλέγετε, τόσο καλύτερα φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα. Αφήστε, λοιπόν, τα βαράκια του μισού κιλού και κάντε κάτι πιο απαιτητικό.
Εάν είστε θυµωµένοι
Η λύση: Αερόβια άσκηση
Τρέξιμο, τζόγκινγκ, χορός, tae bo... Οι επιλογές πολλές και για όλα τα γούστα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και να φροντίσετε να ασκείστε τακτικά. Έξτρα κέρδος; Πολλά από αυτά μπορείτε να τα κάνετε έξω στη φύση, χωρίς να ξοδέψετε ούτε ένα ευρώ.
Γιατί; Η γυμναστική είναι ένας καλός τρόπος να εκτονώσετε την ενέργεια και τα νεύρα σας, γι’ αυτό και αποτελεί μέρος προγραμμάτων διαχείρισης θυμού. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και έρευνα που αφορούσε τη διαχείριση θυμού σε παχύσαρκα παιδιά με τη βοήθεια της αερόβιας άσκησης. Επίσης, η τακτική και μέτριας έντασης αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των αρνητικών συναισθημάτων, όπως είναι ο θυμός, η επιθετικότητα, ο φόβος και οι ενοχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου