Η επικοινωνία στις ανθρώπινες σχέσεις δημιουργεί πολλές φορές προβλήματα. Πώς συμβαίνει αυτό; Αφού είναι δυο άνθρωποι παρόντες και μιλούν ο ένας στον άλλον. Παράδοξο, αλλά σύνηθες.
Πώς μπορούν οι άνθρωποι να μιλούν ώστε να ακούγονται;
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια παρέα ή θα μιλήσετε με το σύντροφό σας ή τα παιδιά σας προσπαθήστε να μπείτε για λίγο στο ρόλο του παρατηρητή. Θα δείτε πως τα περισσότερα μηνύματα που ανταλλάσσετε είναι στο Εσύ και όχι στο Εγώ. Ακόμα, πότε δεν αναφέρονται οι συμπεριφορές, αντιθέτως το βάρος πέφτει σε χαρακτηρισμούς και τονίζονται τα αρνητικά στοιχεία της προσωπικότητας του άλλου. «Βέβαια, αφού είσαι εγωιστής», «Μα, εσύ φταις που η ζωή σου είναι μίζερη, είσαι απαισιόδοξος και μαυρίζεις τη ζωή μου», «ποτέ δεν κάνεις κάτι για μένα, μια ζωή μόνο τον εαυτό σου κοιτάς» είναι μερικές φράσεις που ακούγονται σε συζητήσεις .
Τι παρατηρείτε λοιπόν;
Ότι τελικά, η συζήτηση πιο πιθανό είναι να καταλήξει σε καβγά παρά να βρεθεί κάποια λύση. Ο λόγος είναι πως και τα δύο μέλη της συζήτησης προσπαθούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Μπήκαν στη συζήτηση με διαφορετικά συναισθήματα και τελικά κατέληξαν να δικαιολογούν τον εαυτό τους και να απολογούνται. Πώς γίνεται αυτό; Υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει;
Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, με τις δικές τους ιδέες, πρέπει, πιστεύω, ανάγκες και θέλω. Αυτά μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με κάποιον άλλον ή ακόμα να μην γίνονται κατανοητά γιατί ο τρόπος που έχει μεγαλώσει είναι διαφορετικός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επικοινωνούμε απλά όταν το κάνουμε είναι σημαντικό να δεχόμαστε τη διαφορετικότητα του άλλου. Η δική μας αλήθεια δεν πάει να πει ότι είναι η σωστή. Είναι πολύ σημαντικό να δέχεται κάποιος τη διαφορετικότητα του άλλου, χωρίς να την κατακρίνει επειδή δεν μπορεί να την καταλάβει. Ακούστε λοιπόν τον συνομιλητή σας με ειλικρινή αποδοχή και ενσυναίσθηση. Προσπαθήστε να εκφράσετε την άποψη σας ή τις ανάγκες σας χωρίς να επικεντρώνεστε στο χαρακτήρα του άλλου. Αν κάτι παρεμποδίζει μια ανάγκη σας, τότε επικοινωνήστε ποια είναι η συμπεριφορά που σας ενοχλεί, τι συναισθήματα σας δημιουργεί και τι συνέπειες έχει στη ζωή σας. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείτε να επιβάλλετε τι δική σας άποψη στον άλλον. Μπορεί εκείνος να μην μπορεί να δεχτεί την επιλογή που το προτείνετε ως λύση αλλά να βρει μια δική του, η οποία μπορεί στο τέλος να ικανοποιεί εξίσου μια ανάγκη σας.
Μην φοβάστε να ακούσετε και να αποδεχτείτε τη διαφορετική άποψη. Δεν σημαίνει ότι θα την υιοθετείτε απλά δείχνετε στον άλλο ότι τον αποδέχεστε και ότι τον εκτιμάτε. Σ’ αυτή τη βάση πλέον μπορείτε να συζητήσετε εκφράζοντας ελεύθερα την γνώμη σας χωρίς να καταλήγει ως επίθεση στον άλλο ή το αντίστροφο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου