Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013

Σεξ! Πόσες φορές;

Σας απασχολεί πόσες φορές συμβαίνει; Τρεις φορές την εβδομάδα; Κάθε δύο μέρες; Μην ανησυχείτε τόσο! Οι ειδικοί επιμένουν: το κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό, το ίδιο και οι απαιτήσεις του.

Οσο κι αν τα χρόνια περνούν, ένα πράγμα δεν αλλάζει: όταν μια σχέση περάσει την πρώτη φάση του ενθουσιασμού, η συχνότητα που το ζευγάρι βρίσκεται στο κρεβάτι πέφτει. Και αυτό, αν και συμβαίνει στην πλειονότητα των ανθρώπων, δεν παύει να δημιουργεί σκέψεις και ερωτήματα: τι σημαίνει για τη σχέση; Οτι η φθορά ξεκίνησε; Οτι τα δύο μέλη της σχέσης δεν ενδιαφέρονται πια το ίδιο; Ή μήπως πως αυτό είναι η αρχή του τέλους;

Σε αυτό το σημείο όμως η σκέψη των ειδικών έρχεται να δώσει άλλο νόημα: αν είστε σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι με ό,τι συμβαίνει όταν βρίσκεστε στο κρεβάτι, γιατί σας απασχολεί το πόσο συχνά συμβαίνει; Φυσικά, δεν μιλάμε για ζευγάρια στα οποία η σεξουαλική ζωή είναι ανύπαρκτη. Εξάλλου, οι σεξολόγοι αναφέρουν πως δεν θεωρούν ότι υπάρχει σεξουαλική ζωή όταν η πράξη γίνεται λιγότερες από δέκα φορές τον χρόνο. Ούτε μιλάμε για ειδικές περιπτώσεις, όταν, για παράδειγμα, κάποιο ιατρικό πρόβλημα ή μια εγκυμοσύνη εμποδίζουν τη συνεύρεση. Εδώ μιλάμε για ζευγάρια που για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν βρίσκονται όσο συχνά βρίσκονταν στο παρελθόν και αναρωτιούνται αν αυτό είναι κακό!


Κάθε πότε;
Αλλά και πάλι ποια είναι τα κριτήρια που προσπαθούν να ικανοποιήσουν; Δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, όπως συχνά γράφεται και ακούγεται ότι είναι ο μέσος όρος; Μία φορά την εβδομάδα, αφού το καθημερινό στρες δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για... διασκέδαση; Και ποιος τελικά είναι εκείνος που θα μας πει τι είναι και τι δεν είναι φυσιολογικό; Αν συγκρίνετε την ερωτική ζωή που έχετε τώρα με εκείνη που είχατε στο ξεκίνημα της σχέσηςς (τότε που ανυπομονούσατε να συναντηθείτε, που τα Σαββατοκύριακα μένατε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι όλη μέρα, που όπου κι αν βρισκόσασταν αναζητούσατε ένα μέρος για να μείνετε μόνοι σας), τότε αδικείτε τον εαυτό σας. Το σεξ σε τέτοιο επίπεδο είναι... εξαντλητικό!

Ακόμα κι αν αντέχετε μόνο με τέσσερις ώρες ύπνο για μερικές εβδομάδες ή ακόμα και μερικούς μήνες, αυτό δεν σημαίνει πως το σεξ θα είναι για πάντα πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων σας. Και αυτό δεν είναι κακό! Το αντίθετο μάλιστα, το να βρίσκετε χρόνο (και ενέργεια) για να συναντήσετε τους φίλους σας που έχετε παραμελήσει, την οικογένειά σας ή τις άλλες υποχρεώσεις σας δείχνει απλώς ότι έχετε και άλλα ενδιαφέροντα. Ευτυχώς! Κι αν στα παραπάνω προσθέσετε και όλα εκείνα που φέρνει η ζωή, όπως το επαγγελματικό στρες, τα παιδιά και τις κοινωνικές υποχρεώσεις, τότε είναι φυσικό να κάνετε λιγότερο σεξ!


Λιγότερες επαφές, λιγότερη ευτυχία; 
Σε έρευνα που διεξήχθη σε ζευγάρια που είναι μαζί πάνω από δύο χρόνια τα αποτελέσματα έδειξαν πως, ενώ θα ήθελαν να κάνουν σεξ συχνότερα, δεδομένων των συνθηκών είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένα. Κάτι παρόμοιο έδειξε έρευνα του «Observer» πριν από μερικά χρόνια σε Βρετανούς που, αν και δήλωσαν πως μετά τον γάμο η συχνότητα της σεξουαλικής πράξης έπεσε σε σχέση με την εργένικη ζωή τους, όμως είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητα του σεξ που απολαμβάνουν. Τελικά, το συμπέρασμα είναι πως η ποσότητα δεν είναι το ζητούμενο.

«Οταν αρχίσαμε να βγαίνουμε, δεν μπορούσαμε να κρατηθούμε ο ένας μακριά από τον άλλον» λέει η Μαρία, τριάντα δύο ετών, η οποία είναι μαζί με τον άνδρα της τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια. «Τώρα, το σεξ συμβαίνει μία φορά την εβδομάδα, κάθε Κυριακή συνήθως. Ιδανικά, νομίζω και οι δύο θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερο 
σεξ, όμως δεν έχουμε ούτε τον χρόνο ούτε την ενέργεια για κάτι τέτοιο» δηλώνει απερίφραστα και συμπληρώνει: «Είναι σημαντικό όμως που θυμόμαστε πώς ήταν στην αρχή, διότι αυτή η ανάμνηση μου θυμίζει διαρκώς πόσο πολύ επιθυμώ τον άνδρα μου. Επιπλέον, δεν ανησυχώ, γιατί ξέρω ότι τώρα πια μας συνδέουν και άλλα πράγματα. Μπορούμε να επικοινωνούμε και ξέρουμε να φροντίζουμε ο ένας τις ανάγκες του άλλου. Επιπλέον, τώρα πια μας συνδέει μια βαθιά συναισθηματική ένωση, που εκδηλώνεται κάθε φορά που ξαπλώνουμε μαζί στο κρεβάτι και μας αποδεικνύει πως τίποτα δεν μπορεί να απειλήσει τον γάμο μας».

Για την Πηνελόπη, τριάντα τεσσάρων ετών, το σεξ «είναι πάντα καλό όταν συμβαίνει, απλώς δεν συμβαίνει και τόσο συχνά». Ο λόγος; Το μωρό που αποσπά πολύ από τον χρόνο εκείνης και του συζύγου της. «Με ανησυχεί ο χρόνος που περνά μέχρι να βρεθούμε, κυρίως όταν διαβάζω άρθρα για το πόσες φορές πρέπει να κάνει κανείς σεξ για να είναι υγιής η σχέση του... Υπάρχει μεγάλη πίεση» λέει με ειλικρίνεια. «Αλλά τις περισσότερες φορές σκέφτομαι λογικά και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, το ίδιο και οι σχέσεις που κάνει, και πρέπει από μόνος του να ανακαλύψει τι, πώς και πότε θέλει να συμβαίνει... Προσωπικά, είμαι ικανοποιημένη. Ξέρω πως κάποια στιγμή τα πράγματα θα καλυτερεύσουν και δεν με απασχολεί που δεν κάνουμε σεξ τόσο συχνά όσο θα ήθελα στην παρούσα φάση. Το έχουμε συζητήσει και νιώθουμε και οι δύο τα ίδια πράγματα. Αγαπάμε πολύ ο ένας τον άλλον, χαιρόμαστε για το μωρό που μπήκε στη ζωή μας και η έλλειψη σεξ δεν θα κάνει τον γάμο μας να καταρρεύσει» καταλήγει.


Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί
Η γνώμη όλων όσοι ασχολούνται με το θέμα, σεξολόγοι, ψυχολόγοι αλλά και σύμβουλοι οικογενειακών σχέσεων, συμφωνούν σε ένα πράγμα: το πι
ο σημαντικό είναι να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι και να μπορεί να μιλήσει για ό,τι το απασχολεί. Αν και οι δύο δεν νιώθουν δυστυχείς με αυτό που συμβαίνει, τότε η έλλειψη σεξ σε μια σχέση δεν είναι πρόβλημα. «Πολλοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα να ανησυχούν για την έλλειψη σεξ ή για το πόσο λίγο χρόνο αφιερώνουν σε αυτό» λέει ο ψυχολόγος.

«Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, γιατί δεν έχουν ρεαλιστικές απαιτήσεις από τους ίδιους και τους συντρόφους τους. Ολοι τείνουν να πιστεύουν πως, αν δεν κάνουν σεξ κάθε μέρα ή τουλάχιστον μέρα παρά μέρα, τότε κάτι πηγαίνει στραβά» εξηγεί. «Αν όμως και οι δύο σύντροφοι είναι ικανοποιημένοι με την ποιότητα και την ποσότητα του σεξ, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν ο ένας από τους δύο έχει πρόβλημα, τότε αυτό σημαίνει πως πρέπει να βελτιωθεί η επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι αλλά και η επαφή. Κάθε σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της. Οταν όμως υπάρχει η διάθεση για δουλειά και το σεξ είναι προτεραιότητα, τότε δεν υπάρχει λόγος να υποθέτουμε ότι θα συμβεί το χειρότερο» μας ενθαρρύνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου