Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Αλλαγή καριέρας: Πότε & πώς να πάρεις την απόφαση

Η αλλαγή καριέρας αποτελεί τάση εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης & των εργασιακών αδιεξόδων σε όλους τους κλάδους. Πριν κάνεις τη μεγάλη κίνηση ακολούθησε τις συμβουλές του Δημήτρη Α. Ραυτόπουλου, διευθυντή Στρατηγικής Ηγεσίας, αντιπροέδρου δ.σ. του ΙΜΕΔΕ.


1. Κάνε ενδοσκόπηση

Προσδιόρισε τι πραγματικά δε σου αρέσει στη δουλειά που βρίσκεσαι. Ύστερα βρες τι είναι αυτό που θα σε έκανε να νιώθεις ευχαριστημένη σε έναν εργασιακό χώρο. Τι θα σε ολοκλήρωνε επαγγελματικά και θα σε έκανε να πηγαίνεις στη δουλειά με καλή διάθεση; Τι θα σου έδινε ενέργεια και θα σε έκανε περισσότερο αποδοτική; Τις απαντήσεις θα βρεις αν αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου ή μιλήσεις με έναν ειδικό ψυχολόγο ειδικευμένο στην Εργασιακή Ψυχολογία. Επίσης, μπορεί να σε βοηθήσει και το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (www.eoppep.gr/index.php/en/).

2. Έχε συγκεκριμένο σχέδιο

Μία επιτυχημένη αλλαγή καριέρας μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μήνες προετοιμασίας. Μην κάνεις βιαστικές κινήσεις προτού να έχεις μεθοδεύσει επαρκώς τα επόμενα βήματά σου. Επικοινώνησε με ανθρώπους του χώρου και δημιούργησε έναν καινούργιο δίκτυο επαφών. Μίλα με ανθρώπους του χώρου που σε ενδιαφέρει: θα μοιραστούν μαζί σου εμπειρίες και συμβουλές που θα σε βοηθήσουν. Ψάξε στο Διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ανθρώπους που έχουν πάρει ανάλογες αποφάσεις σαν κι εσένα, ενημερώσου για όλες τις τάσεις της αγοράς και λύσε κάθε σου απορία.


3. Ακολούθησε το ένστικτό σου

Μην κυνηγάς τους«καυτούς» τομείς, εκτός αν είναι αυτό που πραγματικά θέλεις: Πολλοί θα σου συστήσουν να μπεις σε τομείς που είναι ραγδαία εξελισσόμενοι. Μην παρασυρθείς όμως, μελέτησε προσεκτικά όλες σου τις επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου