Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

Στάδια ερωτικής σχέσηςΌλες οι ερωτικές σχέσεις περνούν από συγκεκριμένα και προβλέψιμα στάδια, τα οποία καθορίζουν τη μετέπειτα πορεία της. Τα στάδια της ερωτικής σχέσης κατά τους επιστήμονες μπορούν να διαχωριστούν καθορίζοντας την αρχή της σχέσης, τη μέση και το τέλος μιας σχέσης και συνδέονται απόλυτα μεταξύ τους.

Ακόμα και αν η σχέση σας φαίνεται να διακατέχεται από πάθος, ή αντίθετα να είναι χαοτική και εκτός ελέγχου, διανύετε ένα από τα στάδια της ερωτικής σχέσης – και υπάρχουν ακόμα περισσότερα στάδια να περάσετε και να ανακαλύψετε.

Αν και δεν είναι καλό να καλουπώνει κανείς τη σχέση του και να τις βάζει ταμπέλες, εντούτοις μια ορθολογική προσέγγιση των σχέσεων μας κάνει να πατάμε πιο γερά στα πόδια μας και να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά. Στα οκτώ στάδια της ερωτικής σχέσης που θα παρουσιάσουμε εδώ, υπάρχουν προτεινόμενες συμβουλές και παρατηρήσεις.

1o Στάδιο της Ερωτικής Σχέσης – Τα μέλια

Σύμφωνα με τα παραμύθια και τα ερωτικά τραγούδια, αυτό το στάδιο αντικατοπτρίζει το πραγματικό νόημα και περιεχόμενο του έρωτα. Συναντάς κάποιον, συνδέεσαι μαζί του, γίνεται το κλικ και ερωτεύεστε. Όλα είναι καλά και ωραία και τίποτα δεν μοιάζει να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Ακόμα και αν μερικά πράγματα δεν είναι άψογα, όλοι πιστεύουν ή ελπίζουν ότι θα διορθωθούν.

Αυτό το στάδιο ξεκινά από την πρώτη μέρα της επαφής και μπορεί να κρατήσει τρείς με έξι μήνες περίπου – ειδικά αν το ζευγάρι μένει μαζί ή περνά πολύ χρόνο μαζί. Τα συναισθήματα αυτό το διάστημα είναι υπέροχα. Το ζευγάρι νιώθει πιο ζωντανό, μέσα στη χαρά , την πνευματικότητα, τη δημιουργία. Υπάρχει ελπίδα για κάτι καλύτερο στη ζωή, ενθουσιασμός και όμορφα συναισθήματα.

Η Παγίδα: φυσικά υπάρχει και μια μικρή παγίδα εδώ: οι περισσότεροι θεωρούν ότι ταιριάζουν απόλυτα με το σύντροφο τους – και αν όχι απόλυτα, πιστεύουν ότι σίγουρα θα βρεθούν οι χρυσές τομές, γιατί νιώθουν τόσο καλά μαζί που τίποτα δεν μπορεί να τους χωρίσει. Αυτό φυσικά είναι μια μεγάλη παγίδα, γιατί τους πρώτους μήνες της σχέσης σπανίως βλέπουμε τα πράγματα αναλυτικά και ξεκάθαρα και φυσικά δεν γνωρίζουμε τον άλλον άνθρωπο τόσο καλά.

Τι μπορείτε να κάνετε: Προφανώς να κρατάτε μικρό καλάθι και να μη βασίζετε τις ελπίδες σας στον άλλο άνθρωπο. Η αντικειμενικότητα μπορεί να σας σώσει από πολλά λάθη και απογοητεύσεις. Το να διαπιστώσετε αν ο άλλος άνθρωπος είναι ο κατάλληλος για εσάς είναι κάτι που δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, για αυτό απολαύστε το χρόνο σας μαζί του/της όντες αντικειμενικοί και ρεαλιστές.

2ο στάδιο της ερωτικής σχέσης – η Ανακάλυψη

Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου ο αρχικός υπέρμετρος ενθουσιασμός αρχίζει να υποχωρεί. Όχι απαραίτητα γιατί κάτι κακό συμβαίνει, αλλά γιατί είναι φυσιολογικό. Τόσο εσείς όσο και ο/η σύντροφός σας αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε τα πραγματικά μεγέθη γύρω σας, να βλέπετε τις αδυναμίες και τα τρωτά σημεία του άλλου, και ανακαλύπτετε τον πραγματικό άνθρωπο που έχετε δίπλα σας, με όλα του τα θετικά και αρνητικά στοιχεία. Σε αυτό το στάδιο αντιλαμβάνεται κανείς τι αγαπά και σέβεται στον άλλο, και τι θα μπορούσε να λείπει.

Το στάδιο αυτό ξεκινά κάπου μεταξύ του 3ου και 6ου μήνα της σχέσης και μπορεί να κρατήσει για μερικά χρόνια. Αυτό εξαρτάται από το επίπεδο της σχέσης και της επικοινωνίας μεταξύ των ατόμων. Η χαρά της ανακάλυψης είναι μεγάλη, καθώς το ζευγάρι περνά μια περίοδο υγιούς ενδοσκόπησης και ανακαλύπτει μικρές και χαριτωμένες λεπτομέρειες, που μπορεί να το φέρουν ακόμα πιο κοντά.

Η παγίδα: φυσικά σε αυτό το στάδιο μπορεί να αρχίσετε να ανακαλύπτετε πράγματα που σας ενοχλούν αφάνταστα στον άλλο. Διαφορετικές συνήθειες, προτιμήσεις ή ενδιαφέροντα που δε συναντώνται πουθενά είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αυτό το στάδιο είναι η καλύτερη περίοδος για να καταλάβετε αν ο άνθρωπος σας είναι ο κατάλληλος ή όχι. Μην αγνοείτε τα σημάδια – θετικά ή αρνητικά – γιατί μπορεί να χάσετε πολύτιμο χρόνο και να επενδύσετε σε έναν άνθρωπο που δε σας καλύπτει, ή τον οποίο δεν καλύπτετε εσείς. Καλό είναι όμως να σέβεστε τον άλλον άνθρωπο ακόμα και αν δεν ταιριάζετε ως σχέση.

3ο Στάδιο της Ερωτικής Σχέσης – Η Δέσμευση

Αυτό είναι το πιο σημαντικό ίσως στάδιο σε μια σχέση, γιατί η σχέση πλέον αποκτά ουσία και περιεχόμενο, καθώς επίσης και ταυτότητα. Είναι το στάδιο όπου μπορούν και οι δυο να ηρεμήσουν – ως προς το τι κάνουν – και να απολαύσουν την ανακάλυψη και την κοινή πορεία. Φυσικά δεν είναι το τέλος της διαδικασίας, αλλά η αρχή της, γιατί μια σχέση στην πραγματικότητα δεν ξεκινά ποτέ αν δεν υπάρξει δέσμευση.

Το στάδιο αυτό ξεκινά όταν ένα από τα δυο πρόσωπα αποφασίσει να δεσμευτεί με τον έναν ή άλλο τρόπο. Το έτερον ήμισυ μπορεί να ακολουθήσει και να υπάρξει οριστική δέσμευση μέσα στη σχέση ή να αποχωρήσει. Η χαρά της δέσμευσης δεν είναι κάτι τόσο παράλογο όσο νομίζουν κάποιοι: η ίδια η δέσμευση σαν λέξη είναι αρνητική, αλλά μέσα σε μια σχέση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος. Χωρίς δέσμευση και κοινή αποδοχή της σχέσης, σχέση δεν υπάρχει.

Η παγίδα: το ότι αποφασίσατε να δεσμευτείτε δε σημαίνει ότι πρέπει να δείτε τον άλλο σαν κάτι το δεδομένο και να σταματήσετε να ασχολείστε ή να ανακαλύπτετε. Η επικοινωνία είναι πάρα πολύ σημαντική και εφόσον έχετε αποφασίσει από κοινού να είστε σε αυτή τη σχέση πρέπει να την καλλιεργείτε συνεχώς, αλλιώς το πλοίο θα βουλιάξει. Η ανανέωση του πάθους, η χαρά και ο σεβασμός είναι κομμάτια της δέσμευσης.

4ο Στάδιο της Ερωτικής Σχέσης – Η πάλη και ο ανταγωνισμός στις σχέσεις 

Στο τέταρτο στάδιο της σχέσης το ζευγάρι δεν λειτουργεί από κοινού – όχι στις περισσότερες σχέσεις πάντως – καθώς υπάρχει η πάλη της ανωτερότητας, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο ζευγάρι. Σπάνια μια σχέση είναι τόσο ισορροπημένη ώστε κανείς από τους δυο να μην έχει το πάνω χέρι. Και αν ακόμα δεν είναι εμφανές στην καθημερινότητα, στον πρώτο καυγά θα φανεί. Συνήθως το ζευγάρι σοκάρεται στον πρώτο καυγά γιατί ξαφνικά το «δίδυμο» σπάει και χωρίζει για λίγο. Ο καυγάς μπορεί να φέρει σιωπή και απομόνωση και σίγουρα μόνο αρνητικά συναισθήματα. Ποιος θα καταφέρει να σπάσει τη σιωπή, να φανεί ανώτερος και να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη, είναι κάτι που το δείχνει η πράξη και μόνο. Το στάδιο της πάλης και του ανταγωνισμού ξεκινά μαζί με το στάδιο της δέσμευσης, γιατί αλλιώς η πάλη δεν έχει σημασία, ούτε συνέπειες. Μπορεί να κρατήσει για λίγο, μπορεί και για χρόνια. Το ζευγάρι συνήθως πρέπει να βρει τον τρόπο να ξεπεράσει τους σκοπέλους, που είναι πολλοί. Δεν υπάρχει και πολλή χαρά σε αυτό το στάδιο στις σχέσεις – μόνο παγίδες. Οι παγίδες: οι παγίδες εδώ είναι βασικά δύο. Η μια είναι ότι το ζευγάρι δεν αντιλαμβάνεται ότι το στάδιο αυτό είναι φυσιολογικό και λογικό να έρθει, και ότι το 99,9 των ζευγαριών το περνάει. Τα ζευγάρια σοκάρονται από το γεγονός ότι υπάρχει καυγάς και παράλληλη πάλη για το πάνω χέρι και κάνουν λάθη. Η δεύτερη παγίδα είναι ότι τα λάθη αυτά μπορεί να κρατήσουν το ζευγάρι κολλημένο σε αυτό το στάδιο, όπου δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια ανάκαμψης. Τι μπορεί να κάνει το ζευγάρι; Να αντιμετωπίσει την κατάσταση με ψυχραιμία και λογική. Η πάλη σε μια σχέση είναι φυσιολογική και το φαινόμενο αναπόφευκτο. Αν αγαπά ο ένας τον άλλο και δεν αφήσει ανασφάλειες και εγωισμούς να κυριαρχήσουν τότε υπάρχει μέλλον και μάλιστα λαμπρό. Εξάλλου αυτό το στάδιο αποκαλύπτει πολλά για την ποιότητα της σχέσης και του χαρακτήρα των εραστών. Επίσης, το στάδιο αυτό είναι καθοριστικό για το αν η σχέση θα συνεχίσει την εξελικτική της πορεία ή θα περάσει στην Τρίτη φάση απευθείας, το τέλος.

 5ο Στάδιο της Ερωτικής Σχέσης – Η Ανάπτυξη 

Χρειάζεται πολλή ενδοσκόπηση και σκληρή δουλειά, επικοινωνία και προσέγγιση για να μπορέσει να αναπτυχθεί μια σχέση. Αυτό είναι το στάδιο στο οποίο και οι δυο σύντροφοι θα πρέπει να εξελιχθούν συναισθηματικά για να μπορέσει αυτή η σχέση να βελτιωθεί αλλά και να αναπτυχθεί. Αυτοί που έχουν δεσμευτεί στη σχέση τους, θα καταφέρουν να την αναπτύξουν και να τη στηρίξουν, όση δουλειά και αν χρειαστεί, αλλά αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα σε όσους είναι πιο χαλαροί ή δεν έχουν τη διάθεση να δεσμευτούν απαραίτητα. Αυτή η περίοδος στη μέση της σχέσης είναι το ιδανικό στάδιο να ανανεώσετε τη σχέση σας, ή να δημιουργήσετε τη σχέση που πάντα θέλατε. Το στάδιο της ανάπτυξης μιας σχέσης είναι στην πραγματικότητα πάντα παρόν, αλλά είναι πιο σαφές και ευδιάκριτο κατά τη μέση της σχέσης. Το χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι ότι το ζευγάρι μπορεί να μπει σε μια έντονη περίοδο ανάπτυξης και δημιουργικότητας, η οποία κάποια στιγμή θα φρενάρει και θα πάει πιο αργά, γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικό. Σε αυτήν την περίοδο, το ζευγάρι μπορεί να μείνει μαζί και να πάρει σοβαρές αποφάσεις για το κοινό μέλλον. Η Παγίδα: καθώς βρίσκεστε στη μέση της σχέσης θεωρητικά οι παγίδες είναι λιγότερες, ωστόσο όταν αρχίσουν οι συζητήσεις για κοινό μέλλον, τα πράγματα γίνονται κάπως πιο δύσκολα και περίεργα, γιατί πάντα υπάρχουν εκείνοι που παρά την αγάπη και τη δέσμευση μπορεί να φοβηθούν κάποιο πιο σοβαρό βήμα. Η κατανόηση και η καλή και ειλικρινής επικοινωνία είναι το φάρμακο για τέτοιες καταστάσεις.

 6ο Στάδιο της Ερωτικής σχέσης – ο Καρπός της σχέσης 

Το στάδιο αυτό έχει τόσο κυριολεκτικό όσο και μεταφορικό χαρακτήρα. Φυσικά δεν καταλήγουν όλες οι σχέσεις να έχουν ένα παιδί, αλλά με τον όρο καρπό εννοούμε κάθε είδους γέννηση που αφορά μια σχέση – τη γέννηση μιας συνεργασίας, τη γέννηση μιας επαγγελματικής δραστηριότητας μεταξύ των συντρόφων, ένα γάμο, ένα παιδί, μια ιδέα που συναρπάζει και τους δυο. Σε κάθε περίπτωση το στάδιο αυτό αφορά στην εξέλιξη της σχέσης, η οποία έχει καθοριστεί και πλέον κάνει σταθερά βήματα προς τα μπροστά. Κάθε σχέση συνδέεται με κάποια «γέννηση» και έχει έναν καρπό, ο οποίος μπορεί να αφορά σε διαφορετικά επίπεδα. Το στάδιο που θα φέρει καρπούς στη σχέση ξεκινά ουσιαστικά μετά το στάδιο της δέσμευσης και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης της σχέσης. Είναι το ιδανικό στάδιο για να μπορέσει το ζευγάρι να εξελιχθεί προς κάθε κατεύθυνση αλλά και να δημιουργήσει κάτι όμορφο, κάτι κοινό. Συνήθως το στάδιο αυτό φέρνει μεγάλη ευφορία στο ζευγάρι γιατί είναι αρκετά παραγωγικό – και εκτός όλων των άλλων μπορεί να φέρει το ζευγάρι ακόμα πιο κοντά, καθώς θα δουλεύει σε μια κοινή ιδέα, για έναν κοινό σκοπό. Η Παγίδα: Φυσικά και εδώ υπάρχει παγίδα και χρειάζεται προσοχή. Όταν το ζευγάρι ξεκινά να κάνει πράγματα από κοινού, να θέτει κοινούς στόχους και να εργάζεται πάνω σε αυτούς – είτε αφορούν κάποιο προσωπικό είτε επαγγελματικό στόχο – μπορεί να προκύψουν διαφωνίες , παρεξηγήσεις και άλλα προβλήματα επικοινωνίας και κατανόησης. Σε αυτό το στάδιο, το ζευγάρι πρέπει να μάθει να δουλεύει μαζί, να επικοινωνεί και να παίρνει αποφάσεις από κοινού σε σοβαρά θέματα. Η επίτευξη στόχων προς μια κοινή πορεία, είναι σίγουρα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα μιας καλής και σταθερής σχέσης. Αν και λείπει το στάδιο η σχέση τελος..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου