Σάββατο, 8 Ιουνίου 2013

4 tips για ένα επιτυχημένο διάλογο

ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Πολλές φορές οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς να κατανοούν ο ένας τον άλλον. Ο καθένας προσπαθεί να εκφράσει την άποψη του, χωρίς να δέχεται να ακούσει μια άλλη οπτική. Ο λόγος είναι πως ο κάθε άνθρωπος έχει διαμορφώσει τα δικά του πιστεύω και απόψεις. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι αυτή που τον βοηθά να αντιληφθεί την δική του πραγματικότητα.
Δείτε παρακάτω πως μπορείτε να μπείτε σε έναν ουσιαστικό και ποιοτικό διάλογο:
Να ακούτε ενεργητικά: Οι μεγάλοι ομιλητές ξεχωρίζουν επειδή ξέρουν να ακούν χωρίς να διακόπτουν τους συνομιλητές τους για να εκφράσουν τη δική τους άποψη. Κατά τον ίδιο τρόπο, μια συμπεριφορά απόντος από μέρους σας θα ξεφουσκώσει τον ενθουσιασμό του άλλου.
Να λέτε τη γνώμη σας μόνο αν σας τη ζητάνε: Το να εισβάλλετε στο ξένο έδαφος για να πείτε σε κάποιον τι πρέπει να κάνει είναι παράγοντας προστριβής. Οι κρίσεις επί προσωπικών θεμάτων είναι επιτρεπτές μόνο όταν σας τι ζητούν με παρρησία.
Να αποφεύγετε τους περισπασμούς: Τίποτα δεν είναι πιο αποθαρρυντικό για κάποιον που σας ανοίγει την καρδιά του, από το να απαντάτε στο κινητό σας που χτυπάει.
Να σχηματίζετε ερωτήσεις: Όταν κάποιος αναλύει μια εμπειρία ή εκθέτει μια άποψη, η ομιλία του μπορεί να καταλήξει να θυμίζει στεγνή δεξαμενή αν περιοριστείτε μόνο στο να τον ακούσετε. Το να ρωτάτε για διαφορές όψεις θαυμάσιος τρόπος για να δώσετε βάθος στον διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου