Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Το μέγεθος του εγκεφάλου σου καθορίζει τις φιλίεςΤο κλειδί για μακροχρόνιες και πετυχημένες φιλίες ίσως να κρύβεται στον εγκέφαλο μας, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των φίλων μας συνδέεται με το πόσο μεγάλο είναι ένα τμήμα του εγκεφάλου μας.
Ο τροχιακός προμετωπιαίος φλοιός, η περιοχή δηλαδή ακριβώς πάνω από τα μάτια μας, φέρεται να καθορίζει τον αριθμό των φίλων μας καθώς και τη χρονική διάρκεια που μπορούν να διατηρηθούν οι φιλίες μας. Η μελέτη προτείνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά νοητικών δεξιοτήτων, για να διατηρήσουμε έναν αριθμό φίλων. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν αυτές τις ικανότητες ως “νοητικοποίηση” ή “ανάγνωση του νου” - δηλαδή η ικανότητα να κατανοείς τι σκέφτεται κάποιος και να μπορείς να κάνεις διάλογο μαζί του, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στον περίπλοκο κόσμο που ζούμε. Είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα υποδεικνύει ότι η επάρκεια αυτών των ικανοτήτων καθορίζεται από συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου (ειδικότερα από τον μετωπιαίο λοβό).

“Βρήκαμε ότι τα άτομα με περισσότερους φίλους, τα πήγαν καλύτερα σε νοητικά καθήκοντα που ενεργοποιούσαν το νευρικό όγκο στον τροχιακό προμετωπιαίο φλοιό, στο νευρικό τμήμα πάνω από τα μάτια. Με το να κατανοήσουμε τη σύνδεση του μεγέθους του εγκεφάλου με τον αριθμό των φίλων, μας βοήθησε να καταλάβουμε τους μηχανισμούς που έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους στο να αναπτύξουν μεγαλύτερο εγκέφαλο σε σχέση με τα άλλα είδη πρωτευόντων θηλαστικών. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, οι μετωπιαίοι λοβοί του ανθρώπινου εγκεφάλου, έχουν διευρυνθεί δραματικά” εξηγεί ο Robin Dunbar, καθηγητής του Ινστιτούτου Γνωστικής και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας.

“Το πιο σημαντικό κομμάτι της έρευνας είναι ίσως ότι καταφέραμε να αποδείξουμε ότι οι νοητικές δεξιότητες μεσολαβούν στη σχέση μεγέθους του εγκεφάλου και κοινωνικότητας. Αυτό που θέλουμε να πούμε δηλαδή είναι ότι το μέγεθος του εγκεφάλου μας καθορίζει τις κοινωνικές μας ικανότητες και είναι αυτό που σου επιτρέπει να έχεις πολλούς φίλους” συμπληρώνει η Joanne Powell, γιατρός του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Liverpool.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου