Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

Ριζότο με μανιτάρια



Υλικά

1 ½ φλιτζ. ρύζι για ριζότο
½ φλιτζ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
250 γραμμ. φρέσκα ασπρομανίταρα
2 κ.σ. βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κ.σ. κονιάκ
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 κ.σ ρίγανη
1 λίτρο καυτό ζωμό κότας
3 κ.σ. για το ψήσιμο και 100 γραμμ. μυζήθρα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με 2 φλτζ. καυτό ζωμό. Τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε για 20 - 25 λεπτά να μουλιάσουν. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε σφιχτά με τα χέρια μας και τα σουρώνουμε σε ψιλή σήτα. Αφήνουμε στην άκρη το σουρωμένο υγρό.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC και τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα ένα μικρό πυράντοχο σκεύος να ζεσταθεί.

Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 - 3 λεπτά. Κόβουμε σε λεπτά κομμάτια τα αποξηραμένα μανιτάρια, και τα σοτάρουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα πορτσίνι. Τα αφήνουμε 3 λεπτά να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μοσχοκάρυδο και τη ρίγανη και σβήνουμε με το κονιάκ. Μετά από 2 λεπτά ρίχνουμε τον καυτό ζωμό κότας και το σουρωμένο υγρό από τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά.

Βγάζουμε το πυρίμαχο σκεύος από το φούρνο, αδειάζουμε το ρύζι με τη σάλτσα και ψήνουμε για 15 λεπτά.. Προσθέτουμε, αφού δοκιμάσουμε πρώτα, επιπλέον αλατοπίπερο. Ψήνουμε για ακόμη 5 λεπτά.

Σερβίρουμε ζεστό σε μεγάλα πιάτα και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου