Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

H ψυχολογία των χρωμάτων


KOΠΕΛΑ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ
Ποια είναι η σημειολογία των χρωμάτων;
Αν ρωτήσει κανείς «ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα» οι περισσότεροι άνθρωποι απαντούν το μαύρο. Η αλήθεια είναι πως το μαύρο προσδίδει κύρος, προδίδει σοφιστικέ στιλ και απουσία συμβιβασμού. Οι ειδικοί αναφέρουν πως οι άνθρωποι που χρησιµοποιούν πολύ το µαύρο χρώµα, χαρακτηρίζονται από σοβαρότητα, µυστικοπάθεια, κατάθλιψη και µοναχικότητα. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που δεν τους αρέσει το μαύρο, χαρακτηρίζονται από φοβία για το άγνωστο, αλλά και επιθυµία να απελευθερωθούν από οτιδήποτε τους καταπιέζει.
Τα βασικά χρώματα έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και επηρεάζουν διαφορετικά τη διάθεσή σας. Δείτε παρακάτω τι σημαίνουν τα πιο βασικά χρώματα:
Μπλε: Αντιπροσωπεύει το σώµα. Συµβολίζει την αθανασία, το νου, την αποκάλυψη, την αγνότητα, τη σοφία, την ευσέβεια και την ψυχρότητα. Αντιστοιχεί στο νερό και στο θηλυκό στοιχείο. Ακόµα, αντιπροσωπεύει την µάθηση και τα υγιή συναισθήµατα, ενώ ευνοεί την γνώση. Ενισχύει την αφοσίωση, τη σταθερότητα, την µεγαλοψυχία, την πιστή φιλία και τη µετρηµένη ζωή. Είναι όµως και το χρώµα της επιφυλακτικότητας, της ψυχρότητας, της έλλειψης συναισθήµατος, της µη φιλικότητας, του καθωσπρεπισµού.
Κόκκινο:Αντιπροσωπεύει το σώµα. Εκφράζει την ενεργητικότητα, τη ζωτικότητα, τη σεξουαλικότητα, το ενδιαφέρον για τη ζωή, την ευτυχία, τον αυθορµητισµό, τη διέγερση, τον κίνδυνο, την επιθετικότητα, τη φιλοδοξία, την επαναστατικότητα αλλά … και την αγάπη. Προκαλεί ζωηρότητα και θεωρείται χρώµα της φωτιάς, του πολέµου, του αίµατος και της θυσίας. Φέρνει έξαψη, σαρκικό πόθο, έρωτα και διεγείρει τις αισθήσεις. Είναι χρώµα του πειρασµού, της αµαρτίας, της ντροπής, αλλά και της πρόσκλησης για την απόκτηση γνώσης. Χαρίζει δύναµη, διεγείρει, αλλά και εκνευρίζει. Αυξάνει τη θέληση για ζωή, ενώ προκαλεί ζεστασιά, χαρά και διευκολύνει την έκφραση των αισθηµάτων.
Πράσινο: Αντιπροσωπεύει την αρµονία. Εκφράζει την ενέργεια, την εκδήλωση, τη ζωή, τον θάνατο, τη νιότη, την ελπίδα, τη χαρά, την αρµονία, την τάση για ανάπαυση, την άνεση, την θαλπωρή, τη γαλουχία, τη βλάστηση, την ανάπτυξη, τη γονιµότητα, την ωριµότητα, τη συγκοµιδή του καρπού και τη νέα ζωή. Συµβολικά, είναι διφορούµενο χρώµα. Γενικότερα, συµβολίζει τη φύση (σε όλη της την έκταση και το µεγαλείο), την άνοιξη, την ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασµό, την αναπαραγωγή, την ευηµερία, την ειρήνη, τη συναδελφικότητα, τη συµφιλίωση και τη συνεργασία. Δηµιουργεί τη διάθεση να συµβουλεύουµε τους άλλους για θέµατα ηθικής, ενώ ενθαρρύνει την διάθεση για απόκτηση χρήµατος και αγάπης. Επίσης, είναι χρώµα κατευναστικό, επουλωτικό, µε θεραπευτική δύναµη και χρησιµεύει ως βάλσαµο για τα άτοµα που είναι κουρασµένα σωµατικά ή διανοητικά. Φορτίζεται όµως και αρνητικά, αντιπροσωπεύοντας τον εγωισµό, τη ζήλια, την οκνηρία και την ανοησία.
Κίτρινο: Αντιπροσωπεύει τα συναισθήµατα. Εκφράζει σοφία, κατανόηση, νιότη, ζωντάνια, ενεργητικότητα, ευτυχία, περιέργεια, ευελιξία, πρόοδο, ροπή στη διασκέδαση, επικοινωνία, έντονη διαισθητική αντίληψη, διανόηση, καθαρότητα συναισθηµάτων και πλήρη απελευθέρωση από τα πάθη. Είναι, επίσης, χρώµα που τυφλώνει, εντυπωσιάζει, αποκαλύπτει αλλά …και εµπνέει. Εκφράζει τη νεότητα και τη χαρά, καθαρίζει το νου και εξαγνίζει τις σκέψεις. Είναι αντικαταθλιπτικό και ιδανικό για χώρους εργασίας, ενώ στις απαλές του αποχρώσεις ξεκουράζει. Συνδέεται όµως πολλές φορές µε την απάτη, τη δειλία και τη ζήλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου