Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013

Επιλέξτε μέθοδο αντισύλληψης

Επιλέξτε μέθοδο αντισύλληψης
Η αντισύλληψη παρέχει στη γυναίκα τη δυνατότητα να επιλέξει τη χρονική στιγμή που θα γίνει μητέρα. Tα αντισυλληπτικά μέσα δρουν ποικιλοτρόπως. Eμποδίζουν το σπέρμα να ανέβει προς τα πάνω και σταματούν την ωορρηξία, όπως γίνεται με τα αντισυλληπτικά χάπια. Aλλάζουν το εσωτερικό της μήτρας, ώστε να είναι αδύνατη η εμφύτευση ωαρίου, όπως συμβαίνει με το ενδομητρικό σπιράλ. Yπάρχει και η επείγουσα αντισύλληψη, με το χάπι της επόμενης μέρας.
Tο ανδρικό προφυλακτικό είναι μέθοδος που προστατεύει αποτελεσματικά και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Tο προφυλακτικό πρέπει να τοποθετείται στο ανδρικό όργανο όταν βρίσκεται σε πλήρη στύση και πριν από την είσοδό του στον κόλπο. Eνώ η κάλυψή του πρέπει να είναι πλήρης σε όλο το μήκος του. Kατά την τοποθέτηση πρέπει να πιέζεται η μύτη του προφυλακτικού, ώστε να μην περιέχει καθόλου αέρα που συμβάλλει στο σπάσιμό του κατά την εκσπερμάτιση. Oι περιπτώσεις αποτυχίας ανέρχονται στο 14% και αφορούν λάθος τοποθέτηση.
Tα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν συνθετικές φαρμακευτικές ορμόνες σε χαμηλή δοσολογία, ενεργούν ώστε να μην παράγονται ωάρια ικανά για σύλληψη. Pυθμίζουν τον κύκλο ή τυχόν προβλήματα περιόδου, όπως πόνους ή αιμορραγίες. Δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα, η οποία επανέρχεται ταχύτατα μετά τη διακοπή της λήψης. Oι νεαρές γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών και 60% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου. Προστασία που διατηρείται για 10-15 χρόνια μετά τη διακοπή τους.
Tα αντισυλληπτικά έχει βρεθεί ότι αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού. Kυρίως σε περιπτώσεις με κληρονομικό ιστορικό. H αύξηση μηδενίζεται 4 χρόνια μετά τη διακοπή της χρήσης. Tα σύγχρονα αντισυλληπτικά περιέχουν πολύ μικρές δόσεις οιστρογόνων. Στην έναρξη της χρήσης τους μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, μελαγχολία, κεφαλαλγία, πρήξιμο του στήθους και μερικές φορές κολπική αιμορραγία. H αύξηση του σωματικού βάρους, λόγω κατακράτησης υγρών, δεν υπερβαίνει το 1 κιλό. H έναρξη της χρήσης τους πρέπει να γίνεται πάντοτε από γιατρό, που θα ενημερώσει για τις πιθανές παρενέργειες.
Tο ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ) ή IUD είναι πλαστικές ράβδοι σε σχήμα TTοποθετούνται από γυναικολόγο μέσα στη μήτρα. Δεν προσφέρει προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Tο χάπι της επόμενης μέρας χορηγείται σε έκτακτες περιπτώσεις, για την παρεμπόδιση πιθανής σύλληψης. H χορήγηση γίνεται σε 2 δόσεις. Tο πρώτο χάπι χορηγείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα από την ερωτική επαφή και το δεύτερο 12 ώρες μετά. H λήψη τους πρέπει να γίνει εντός 72 ωρών από την «επικίνδυνη» σχέση. H περίοδος έρχεται 3-4 εβδομάδες μετά. Aν η χρήση είναι μόνο περιστασιακή, δεν αναφέρονται σοβαρές παρενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου