Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Ιδέες για Τονοσαλάτα

Τονοσαλάτα με καλαμπόκι



Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 μικρή κονσέρβα τόνο
1 κουταλάκι μουστάρδα
1/2 χυμό λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
1 μαρούλι
λίγη ρόκα
1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
λίγο ξίδι για το ξέπλυμα των λαχανικών

Εκτέλεση

Με άφθονο νερό και λίγο ξίδι πλένετε και κόβετε το μαρούλι και τη ρόκα και τα βάζετε στο μπολ που θα σερβίρετε τη σαλάτα.
Προσθέτετε το καλαμπόκι και το τόνο.

Με το σύρμα η μέσα στο σέικερ χτυπάτε τη μουστάρδα,το λάδι, το χυμό λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Περιχύσετε τη σαλάτα με τη σάλτσα και ανακατέψτε την καλά για να μεταδοθεί το άρωμα του κάθε υλικού στα άλλα.

Τονοσαλάτα Μεσογειακή


Τι χρειαζόμαστε:

1/2 πακέτο κοφτό μακαρονάκι
1 μεγάλη κονσέρβα τόνο σε λάδι
1 κούπα καλαμπόκι κατεψυγμένο
1 κούπα ελιές χωρίς κουκούτσι σε κομμάτια ή ροδέλες
2/3 κούπας φασόλια ξερά μαυρομάτικα
1/2 κούπα αρακά κατεψυγμένο
1 πιπεριά κέρατο σε μικρά κομματάκια ζουλιέν

σάλτσα:
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα σάλτσα ντομάτας
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουτάλι γλυκού μουστάρδα έτοιμη
αλάτι και πιπέρι

Πως το κάνουμε:
Βράζουμε τα μακαρόνια αλ ντέντε. Στραγγίζουμε πολύ καλά. Στραγγίζουμε και τον τόνο πολύ καλά και πετάμε το λάδι του.
Βράζουμε μαζί το καλαμπόκι, τον αρακά και τα φασόλια σε λίγο νερό με αλάτι. Στραγγίζουμε καλά να μείνουν στεγνά από τα υγρά τους.
Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το χυμό λεμονιού.
Σοτάρουμε το ελαιόλαδο με την πιπεριά και σβήνουμε με τη σάλτσα ντομάτας. Ανακατεύουμε τη σάλτσα με το μίγμα λεμονιού- μουστάρδας.
Σε βαθιά σαλατιέρα ανακατεύουμε τα ζυμαρικά, τον τόνο και όλα τα λαχανικά. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε και αρκετό αλάτι με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο ζυμαρικό θέλουμε κατάλληλο για σαλάτα. Είναι προτιμότερο να φτιάξουμε τη σαλάτα μία ή και δύο μέρες πιο νωρίς για να ανακατευτούν καλά οι γεύσεις και τα ζυμαρικά να απορροφήσουν τη σάλτσα. Έχει πολύ ωραία χρώματα, και διαφορετική γεύση από τις συνηθισμένες τονοσαλάτες.


Τονοσαλάτα πολύχρωμη


Υλικά

τόνο σε νερό

καλαμπόκι σε κονσέρβα

άνθος αγγουριού

πράσινες ελιές σε φέτες

φασόλια κόκκινα ή μαυρομάτικα

πράσινες, κόκκινες, κίτρινες πιπεριές

κρεμμύδι

ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Βράζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με πολύ νερό μέχρι να μαλακώσουν, μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστη ποσότητα κρόκου Κοζάνης για να ξεφύγει από την συνηθισμένη γεύση. Αφού τα στραγγίξουμε τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Έπειτα στραγγίζουμε τον τόνο και τον ρίχνουμε στο μπολ με τα φασόλια.
Ύστερα κόβουμε το κρεμύδι και τις πιπεριές και το άνθος αγγουριού, τα ρίχνουμε στο μπολ, το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα υλικά.

Στο τέλος προσθέτουμε λάδι και ανακατεύουμε καλά.
Οι ποσότητες ρυθμίζονται από εσας, ανάλογα την αρεσκεία σας.

Tips: Μπορείτε να κάνετε πικάντικη τη σαλάτα προσθέτοντας καυτερή πιπεριά ή το ζωμό της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου