Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Παέγια (Paella)



ΥΛΙΚΑ
{4 – 6 άτομα}
10 μεγάλες γαρίδες
1/2 κιλό μύδια με το κέλυφος (μαύρα)
4-6 γυαλιστερές και αχιβάδες (προαιρετικά)
4-6 καραβίδες (προαιρετικά)
1 σουπιά (καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια)
2-3 μέτρια καλαμάρια (καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες)
2 πλοκάμια χταποδιού (ελαφρά βρασμένα, κομμένα σε μέτρια κομμάτια - κρατήστε το ζωμό)
1 φλιτζάνι αρακά
2 μεγάλα κρεμμύδια (τριμμένα)
3 μέτριες ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και τριμμένες)
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ρύζι Αρμπόριο ή Καρολίνα
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
4 φλιτζάνια ζωμό (λαχανικών και το ζωμό του χταποδιού)
1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε κύβους)
2 γρ. σαφράν (κρόκο Κοζάνης)
Αλάτι, πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά

1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι, σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε τα καλαμαράκια, τη σουπιά και το χταπόδι. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα και σβήνετε με το κρασί. Τα αφήνετε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

2. Προσθέτετε την ντομάτα και βράζετε για 10-15 λεπτά. Διαλύετε το σαφράν σε μικρή ποσότητα ζωμού και το κρατάτε για λίγο στην άκρη.

3. Προσθέτετε στο φαγητό τον αρακά και βράζετε για άλλα 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

4. Στη συνέχεια, προσθέτετε το ζωμό, το σαφράν, την πιπεριά σε κύβους, το ρύζι, αλάτι και πιπέρι.

5. Σκορπίζετε τα όστρακα και βάζετε από πάνω τις γαρίδες και τις καραβίδες.

6. Καλύπτετε το σκεύος με το καπάκι και συνεχίζετε το μαγείρεμα

σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.

7. Τέλος, κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά, αφαιρείτε το καπάκι και αφήνετε την παέγια να «ξεκουραστεί» για 10 λεπτά. Σερβίρετε με το σκεύος.



ΤΙΡΣ
Συνοδεύεται με καλό άσπρο κρασί ή σανγκρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου