Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

10 tips μαγειρικής που βοηθούν κάθε δίαιτα!


Πες γιαούρτι


Βάλε τηγάνι 

Προμηθεύσου ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι με βαριά βάση. Όποτε θα σοτάρεις κάτι δε θα χρειάζεται να ρίχνεις μεγάλη ποσότητα λαδιού.


Μαγείρευε υγιεινά 

Eπίλεξε υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος όπως το αργό βράσιμο ή στον ατμό, το αργό ψήσιμο, το ψήσιμο ή στο γκριλ και απόφευγε το τηγάνισμα και τα τσιγαριστά. Ψήσε σε λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Είναι ο ιδανικός τρόπος για ψήσιμο φρούτων, λαχανικών, μικρών ψαριών στο φούρνο. Δε χρειάζεται πρόσθετο λίπος παρά μόνο μία με δύο κουταλιές της σούπας ζωμό, κρασί ή χυμό φρούτων, ώστε να δημιουργείται ατμός που βοηθά στο μαγείρεμα της τροφής και στη διατήρηση της υγρασίας.


Κάνε μαρινάρες 

Το μαρινάρισμα είναι ένας ιδανικός τρόπος για να προσθέτεις γεύση στα φαγητά σου χωρίς την προσθήκη λίπους.


Βράσε βότανα 

Δώσε γεύση με μπαχαρικά και βότανα για να μη βάζεις λάδι στο γεύμα σου.


Επίλεγε τα άπαχα 

Διάλεγε πάντα άπαχα κρέατα και φρόντιζε να αφαιρείς το ορατό λίπος πριν από το μαγείρεμα. Μην αφαιρείς την πέτσα του κοτόπουλου όταν το μαγειρεύεις, γιατί το βοηθά να παραμένει μαλακό – αφαίρεσέ την πριν το φας. Τα καλύτερα άπαχα κρέατα είναι: γαλοπούλα και κοτόπουλο στήθος, μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο, ψαρονέφρι, μοσχαρίσιος κιμάς από κιλότο. Το αρνί και το κατσίκι είναι λιπαρά κρέατα, αλλά το αρνίσιο μπούτι είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.


Φόρτωσε το πιάτο με λαχανικά 

Αύξανε τον όγκο των γευμάτων με πολλά λαχανικά. Είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.


Διάλεγε με μειωμένα λιπαρά

Επίλεγε άπαχο τυρί, αποβουτυρωμένο γάλα και άπαχο γιαούρτι. Τα καλύτερα άπαχα τυριά είναι: ανθότυρο, ρικότα, γλυκιά μυζήθρα, ξινοτύρι, κατίκι, κότατζ.


Πες γιαούρτι 

Εάν θέλεις να κάνεις κρεμώδεις σάλτσες, πρόσθετε γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος.


Τρίψε τυρί 

Για σάλτσες και γαρνιτούρες στις σαλάτες χρησιμοποίησε λίγο τριμμένο τυρί με έντονη γεύση όπως τσένταρ ή παρμεζάνα και λίγη μουστάρδα, που θα απογειώσει τη γεύση.


Κόψε τα τρανς 

Τα λιπαρά αυτά περιέχονται σε πολλές μαργαρίνες, αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως σε κέικ, μπισκότα, γλυκά, πίτες, σε διάφορα σνακς αλλά και σε τροφές που πωλούνται στα φαστ φουντ. Παράγονται κατά τη μετατροπή του υγρού φυτικού ελαίου σε στερεό λίπος με χρήση υψηλών θερμοκρασιών, δηλαδή κατά την υδρογόνωση, η οποία έχει δύο προτερήματα: επιμηκύνει τον χρόνο παραμονής στο ράφι και είναι φθηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου