Κυριακή, 21 Απριλίου 2013

Ο ήλιος και η επιδερμίδα


ήλιος επιδερμίδα

Ο ήλιος μπορεί να είναι όσο υπέροχος, τόσο και επικίνδυνος όσον αφορά την επιδερμίδα.
Η ηλιακή ακτινοβολία «Α» και «Β» είναι υπεύθυνή για την πρόωρη γήρανση του δέρματος, για το ξηρό δέρμα, βλάβες στα κύτταρα και σοβαρότατα προβλήματα του δέρματος όπως για παράδειγμα  διάφορες μορφές καρκίνου.

Τι συντελεστή ηλιακής προστασίας  να διαλέξουμε;

Απλώστε οπωσδήποτε αντιηλιακή κρέμα με κατάλληλο συντελεστή (SPF – Sun Protection Factor) για την επιδερμίδα σας. Ο συντελεστής ηλιακής προστασίας πρέπει να είναι ελάχιστα 15 (SPF 15), ενώ για την επιδερμίδα, η οποία είναι πιο ευαίσθητη είναι επιθυμητό ο συντελεστής αυτός να είναι μεγαλύτερος.
Υπό τον όρο «ευαίσθητη επιδερμίδα έχουμε υπ’οψην επιδερμίδα, που έχει εν μέρει ή εξ’ ολοκλήρου  τα αναφερόμενα χαρακτηριστικά:
  • σε περίπτωση εάν η επιδερμίδα σας είναι ανοιχτή, έχετε κόκκινο χρώμα ή ανοιχτό χρώμα μαλλιών εκ γενετής;
  • σε περίπτωση που έχετε ανοιχτό χρώμα ματιών;
  • σε περίπτωση που η επιδερμίδα σας καίγεται εύκολα;
  • σε περίπτωση που έχετε πολλές ελιές, φακίδες ή σημάδια εν γενετής;
  • σε περίπτωση που εκτίθεστε στον ήλιο για περισσότερες ώρες;
  • σε περίπτωση που σε μικρότερη ηλικία καθόσασταν υπερβολικές ώρες εκτεθειμένοι στον ήλιο;
  • σε περίπτωση που είχατε σοβαρά εγκαύματα;
  • σε περίπτωση που είχατε ή έχετε καρκίνο του δέρματος ή κάποιος δικός σας συγγενής έπασχε από παρόμοια ασθένεια;
  • σε περίπτωση που πηγαίνετε σε σολάριουμ;
Να απλώνετε το αντιηλιακό 30 λεπτά πριν την έκθεσή σας στον ήλιο, για να απορροφηθεί καλύτερα από την επιδερμίδα. Σε περίπτωση που είστε στην παραλία και ιδρώνετε περισσότερα ή βρίσκεστε στο νερό, χρησιμοποιείστε το αντιηλιακό κάθε μια ή δυο ώρες.
Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία είναι πολύ ισχυρή. Τα ακόλουθα παράγοντα: ρούχα, νερό ή συννεφιά, δεν σημαίνει ότι οι επιβλαβείς ακτίνες του ηλίου δεν φτάνουν στην επιδερμίδα. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, μπορούν να σας προκαλέσουν εγκαύματα κλπ., ακόμα και σε μικρότερο βαθμό, όπως επίσης και όταν το δέρμα σας δεν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Για αυτό τον λόγο, ακόμα και να μην βρίσκεται στην παραλία, χρησιμοποιήστε το αντιηλιακό σε όλο το σώμα πριν να φύγετε από το σπίτι. Να έχετε υπ’όψην, ότι δεν προστατεύονται όλοι οι ιστοί από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία. Στις πιο επικίνδυνες ώρες (11:00 π.μ. – 16:00 μ.μ) είναι επιθυμητό να φοράτε μακριά ρούχα με ανοιχτό χρώμα από υφάσματα υψηλής ποιότητας (υπάρχουν ποικιλίες). Η ακτινοβολία έχει την ιδιότητα να αντανακλάται στο νερό, στο χιόνι και στην άσπρη άμμο.  Σε περίπτωση που είστε σκιέρ, σίγουρα έχετε παρατηρήσει πως η επιδερμίδα στο πρόσωπό σας μαυρίζει, ακόμα και μπορεί να καεί εάν περάσετε όλη την μέρα στην πίστα και εκτίθεστε στις ακτίνες του ηλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου