Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Easy come, easy go

Είμαι πρωτοετής της Νομικής. Έξυπνη και όμορφη, λένε οι φίλοι μου. Πριν μερικούς μήνες γνώρισα ένα νεαρό δικηγόρο που μου αρέσει πολύ. Κι εγώ του αρέσω, αφού όποτε συναντιόμαστε με φλερτάρει. Αλλά τίποτα παραπάνω. Ενδιάμεσα έχω γνωρίσει πολλές που έχουν πάει μαζί του με κοινό παρανομαστή ότι όλες είναι –πώς να το πω– «εύκολες». Τι έχουν εκείνες που δεν το έχω εγώ; Τι να κάνω για να του αρέσω; Πρέπει να μεταμορφωθώ κι εγώ σε, εχμ, τσόλι;


Το ερώτημα «γιατί οι άντρες ενδιαφέρονται τόσο για τις τσούλες;» βασανίζει όλες τις υπόλοιπες γυναίκες από αρχαιοτάτων χρόνων. Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί και όποιος πάει να ξεμπερδέψει με κάποιον one-liner αφορισμό, απλώς δεν έχει καταλάβει τίποτα από την αρχέγονη αναγκαιότητα της χαρούμενα τραγικής ύπαρξης της «εύκολης» γυναίκας.Walk this way

Τα περίφημα SlutWalks (Διαδηλώσεις της Τσούλας, σε ελεύθερη απόδοση) εγκαινιάστηκαν τον Απρίλιο του 2011 στο Τορόντο του Καναδά και σύντομα εξαπλώθηκαν σε άλλες μεγάλες πόλεις του πλανήτη. Ξεκίνησαν ως αντίδραση στην παραίνεση ενός Καναδού αστυνομικού «να μην ντύνονται και να μη συμπεριφέρονται πρόστυχα οι γυναίκες», για να μην κινδυνεύουν να υποστούν επιθετικές συμπεριφορές ή/και βιασμό από ανεγκέφαλους.


You gotta fight

Οι διοργανώτριες εξηγούν πως η φιλοσοφία των SlutWalks είναι η διεκδίκηση του δικαιώματος των γυναικών στο προσωνύμιο «τσούλα», με την καλή έννοια. Ότι, δηλαδή, η «τσούλα» πρέπει να μπορεί να είναι και να συμπεριφέρεται ως τέτοια χωρίς να κινδυνεύει να κατηγορηθεί γι’ αυτό, ούτε να σνομπάρεται ή να ενοχοποιείται από τα χαμηλότερα αντρικά ένστικτα.

Εδώ, τώρα, εμφανίζεται μια εξ ορισμού αντίφαση. Ένας από τους βασικούς λόγους που μια γυναίκα συμπεριφέρεται και ντύνεται έτσι είναι το να προκαλέσει την προσοχή των αντρών – αν οι άντρες δεν έδιναν σημασία, το είδος θα είχε εξαφανιστεί (ή θα επιβίωνε όπως η «γυναίκα-λάστιχο» στα τσίρκα).

Και γιατί οι άμοιρες οι «πρόστυχες» στιγματίζονται περισσότερο από τις «κανονικές» γυναίκες; Διότι στην πραγματικότητα ο αντρικός πληθυσμός στην πλειοψηφία του τις λατρεύει ή στη χειρότερη δεν ενοχλείται καθόλου από την παρουσία τους (εκτός από κάτι δήθεν θρησκευόμενους «φανατικούς οικογενειάρχες», πολιτικάντηδες απατεώνες, που συχνά κρύβονται στην ντουλάπα).


Ψεκάστε, σκουπίστε


Στους άντρες αρέσουν οι ας τις λέμε «πρόθυμες», γιατί η αντρική σεξουαλικότητα είναι σαν τον κακό μαθητή – ρέπει πάντα προς την εύκολη λύση. Ή, για να χρησιμοποιήσουμε ένα κάπως πιο σοφιστικέ φυσικομαθηματικό παράδειγμα, σαν το νερό που επιλέγει τη διαδρομή με τη λιγότερη αντίσταση, ελπίζοντας να βρει μια ρωγμή απελευθέρωσης. Προσοχή, μιλάμε για σεξ. Καλό, στιβαρό, ανερυθρίαστο σεξ.

Οι σχέσεις είναι άλλο πράγμα. Οι περισσότεροι άντρες (ακόμα και του είδους του νεαρού δικηγόρου σου) θέλουν σχέση με ένα «καλό κορίτσι», όχι με εύκολη. Όμως, το καλό κορίτσι έχει εξ ορισμού πολύ υψηλό «κόστος συντήρησης». Και αυτό δεν προϋποθέτει μόνο αμιγώς οικονομικούς συντελεστές, αλλά και πολύ μεγάλη επένδυση σε χρόνο, προσπάθεια και προσοχή για τη διατήρηση της σχέσης. Κάποιοι άντρες βαριούνται όλη αυτή την επίπονη και κατά τη γνώμη τους ψυχοφθόρα διαδικασία και επιλέγουν, έστω για ένα διάστημα, απλούστερες λύσεις – το τσουλί.

Άλλοι που έχουν αποκτήσει μια καλή σχέση, αλλά πού και πού θέλουν λίγο πιπέρι στη ζωή τους, σαφώς δεν ψάχνουν μια δεύτερη σχέση, αλλά μια ξεπέτα, κάτι ζουμερό, εύκολο και γρήγορο – να το πάλι το τσουλί. Ειδικά στην παρούσα συγκυρία οικονομικής κατάρρευσης και ανασφάλειας υπάρχει και μια νέα κατηγορία αντρών, που διατρέχει οριζόντια όλα τα κοινωνικά και μορφωτικά στρώματα. Είναι κάτι σαν νέο-Mad Max, που πιστεύουν ότι η επιβίωσή τους είναι πιο πιθανή ή εύκολη αν κουβαλούν μαζί τους όσο το δυνατό λιγότερες αποσκευές. Και αυτοί διαλέγουν τη λύση της «εύκολης».


Πώς μπορώ να εξυπηρετήσω;


Η «εύκολη» είναι διαχρονική αξία, αλλά και μόνιμο θύμα της Ιστορίας. Μια «κανονική» γυναίκα απαιτεί από τον άντρα που βρίσκεται δίπλα της να την προσέχει, να υπομένει και να νταντεύει τα ψυχολογικά της σκαμπανεβάσματα, να την ακούει και να θυμάται όλα της τα θέλω. H «εύκολη», αντίθετα, προσέχει πολύ τον άντρα που περιστασιακά βρίσκεται κοντά της, ακούει με ενδιαφέρον όλες τις ενδεχόμενα βαρετές ιστορίες του, έχει πολλή πλάκα και αστείρευτο κέφι (η τραγουδισμένη «γυναίκα του κεφιού»), στο σεξ δεν έχει αναστολές, δεν έχει ψυχολογικά θέματα ή δεν τα δείχνει, δεν δημιουργεί δράματα, δεν παίζει παιχνίδια του μυαλού, δεν απαιτεί να θυμάσαι τίποτα.

Και το κυριότερο, ενώ οι περισσότερες γυναίκες σε θέματα σχέσεων συμβουλεύονται άλλες γυναίκες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταλάβουν ποτέ ούτε κατά διάνοια πώς σκέφτονται οι άντρες, η «πρόθυμη» σαφώς μιλάει με φίλες της (άλλες πρόθυμες), αλλά στο θέμα «άντρες» κάνει πάντα του κεφαλιού της. Καταλαβαίνει τους άντρες πολύ καλύτερα από τις νορμάλ γυναίκες, αλλά ακριβώς επειδή σκέφτεται κι ενεργεί κάπως «αντρικά» (τραγική ειρωνεία), δεν καταφέρνει να έχει παρά μόνο περιστασιακές αρπαχτές, γιατί είπαμε, κατά κανόνα οι περισσότεροι άντρες στο τέλος θα διαλέξουν ένα «κανονικό» κορίτσι για σχέση.


Don’t walk this way


Φαινομενικά, το να γίνει μια γυναίκα «τσούλα» είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί, ίσως για μία νύχτα. Όμως, στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο από το αποκαλυπτικό ντύσιμο και την προκλητική συμπεριφορά.


Μετά το ποπ


Είναι, ας πούμε, σαν τα ποπ σουξεδάκια. Ακούγονται εύκολα, όλοι τα σιγομουρμουρίζουν, πουλάνε πολύ για ένα διάστημα και κατακλύζουν τα ραδιόφωνα. Μετά χάνονται και κανείς δεν τα θυμάται. Οι αδαείς νομίζουν ότι τα χιτάκια είναι εύκολη δουλειά, όμως για να δημιουργηθούν δουλεύει πολλή επιστήμη: εξειδικευμένοι συνθέτες, κανόνες ψυχοακουστικής, συγκεκριμένες ηχητικές συχνότητες, τέλειες ερμηνείες, προσεγμένη παραγωγή, μάρκετινγκ.

Η πραγματική slut είναι κι αυτή ένα ποπ χιτάκι. Μόνο που είναι υπερπαραγωγή από μόνη της, φυσικό ταλέντο. Το ντύσιμο, το μακιγιάζ, τα μαλλιά, η θεατρικότητα, η χορογραφία στις κινήσεις, είναι όλα δικές της εφευρέσεις. Έχει πάρει ιδέες από περιοδικά, βιντεοκλίπ και ζωντανά παραδείγματα, αλλά την τελική, δική της, μοναδική πινελιά την έχει βάλει η ίδια.

Και πέρα από την εξωτερική εικόνα υπάρχει ένας ολόκληρος, περίεργα δικός της εσωτερικός κόσμος, μια ειδική ψυχολογία. Άρα, αν πιστεύεις ότι μπορείς να το παίξεις «ανάλαφρη», ελπίζοντας ότι έτσι θα γοητεύσεις έναν άντρα, κάνεις μεγάλο λάθος. Στην καλύτερη περίπτωση θα γελοιοποιηθείς ως μούφα καραγκιοζάκι, στη χειρότερη θα τον τρομάξεις ως υβριδικό, κάτι σε ούφο-ζόμπι. Οι άντρες μπορεί να χάνουν πολλά τεύχη, αλλά ένα από τα πράγματα που μυρίζονται από χιλιόμετρα είναι το αυθεντικό τσουλί. Αν δεν είσαι ορίτζιναλ, ξέχνα το.


Not that into you


Η δεύτερη απλή απάντηση στο ερώτημά σου, που την κράτησα και για το τέλος (ως τραυματικά κυνική), είναι ότι ίσως κάνεις ένα θεμελιώδες λάθος. Μπορεί εκείνος να ταξιδεύει τις νύχτες του σε εφήμερες περιπέτειες αποφεύγοντας σοβαρότερες δεσμεύσεις επειδή είναι επιπόλαιος, βαριέται ή για χίλιους άλλους λόγους. Όμως, μπορεί απλώς να μην έχει βρει τη γυναίκα που να του αρέσει τόσο ώστε να απαρνηθεί την εύκολα τρυφηλή ζωή του.

Που σημαίνει ότι ούτε εσύ του αρέσεις – αρκετά. Σε πλησιάζει, σου μιλάει, σε φλερτάρει, αλλά όλα αυτά συχνά είναι απλώς ένα ευχάριστο κοινωνικό παιχνίδι που οι άντρες έχουν μάθει (άλλη τραγική ειρωνεία) από τις γυναίκες. Κι εσύ μιλάς, χαμογελάς, παριστάνεις ότι νοιάζεσαι γι’ αυτά που λένε κάποιοι που στην πραγματικότητα σε ενδιαφέρουν λίγο ή καθόλου. Κοινωνική ευγένεια και αλληλοτροφοδοσία των «εγώ». Εκείνοι χαίρονται και κολακεύονται από το «ενδιαφέρον» σου, ελπίζοντας ότι κάποτε θα πάρουν και κάτι περισσότερο, κι εσύ χτίζεις έναν κοινωνικό περίγυρο, έναν ανέξοδο κύκλο ανώδυνων μνηστήρων, που σε όλες τις εποχές κάθε κορίτσι που σέβεται τον εαυτό του θεωρεί ότι πρέπει να έχει.


Μια άβολη αλήθεια


Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν σκέφτηκες ότι μπορεί κι εκείνος να κάνει ακριβώς το ίδιο. Μόνη σου (ή ίσως συμβουλευόμενη φίλες σου – όπως είπαμε, ό,τι χειρότερο για εσάς τις γυναίκες σε θέματα αντρών, γιατί κι εκείνες σκέφτονται και ξέρουν όσα κι εσύ, δηλαδή τίποτα) συμπέρανες ότι «του αρέσεις» και μπήκες σε σύγκριση με τις «εύκολες» που ξεπετάει.

Όμως, όταν (δυστυχώς ή ευτυχώς για τις εύκολες) οι άντρες του είδους του τελικά κάνουν σχέση με «καλό κορίτσι», αποφασίζουν να επωμιστούν το αυξημένο «κόστος συντήρησης» μόνο όταν βρουν αυτήν που τους περνά ηλεκτρικές εκκενώσεις βιομηχανικού βολτάζ. Κι εσύ μάλλον απλώς φορτίζεις τον ηλιακό του θερμοσίφωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου